Irina Dobrescu – Lilla Turbuly: Cubuleț

Beyond the Seas, International Fairytale Project in Hungary
El Proyecto Internacional de Cuentos Allende Los Mares, Hungría

Traducere: Johanna Bertóti

Viața Teodorei Carabuleanoviciu nu era ușoară. Și nici copilăria ei n-a fost ușoară. Însă nu numele ei extrem de lung i-a îngreunat viața – căci nimeni nu i se adresa astfel – ci motivul pentru care ceilalți o numeau Cubuşor sau Cubuleț. Mai mult, dacă din când în când se îmbrăca cu o bluză cu buline, îşi băteau joc de ea numind-o Zara, deoarece încă de pe atunci avea o siluetă în formă de cub: era mică, grasă și pătrăţoasă.
– Moştenire de la bunică-sa, Dumnezeu s-o odihnească, la fel ca și numele Teodora – ofta mama ei, dacă vecinii o întrebau dacă îi va găsi lui Cubuleț haine potrivite în magazin și oare cum o va înghesui pe fetiță în cărucior.
Nu a găsit, le-a cusut, iar căruciorul a fost transformat ingenios de tatăl lui Cubuleț, în aşa fel ca fetița ei mică, grasă și pătrată să încapă în acesta. Dar a trebuit transformată și banca, când a mers la școală, și câte și mai câte! Brațul saniei a fost demontat, iar șaua bicicletei a trebuit lățită, ca fetița să nu se răstoarne de pe ea, când în fiecare duminică mergea împreună cu surioara sa longilină și subțirică ca un băț până la lacul care se afla la câțiva kilometri, unde din păcate n-a putut să se plimbe cu barca, pentru că oricât de mare grijă avea la urcare, barca întotdeauna se răsturna.
Cubuleț a plâns mult și a fost foarte tristă din cauza corpolenței sale cubice și pătrăţoase. Îi părea rău şi că e grasă, dar în jurul ei erau destul de mulți copii și adulți grași, astfel că îşi dorea ca din moment ce nu poate să fie atât de subțirică ca şi surioara ei, măcar de-ar fi rotundă, și nu cubică, pătrăţoasă, de se ciocnește de toate lucrurile și de nu se potrivește niciunde. Degeaba a plâns și a fost tristă Cubuleț, cu trecerea timpului și ea s-a dezvoltat în lățime și lungime, ceea ce în cazul ei a însemnat același lucru, deoarece știm: cubul e cub doarece are aceeași lățime și lungime. A devenit fată-mare, apoi adult, cub mare din cub mic, dar numele ei a rămas același: degeaba i-a rugat pe ceilalți s-o numească mai bine Teodora, toți o numeau Cubuleț.

Irina Dobrescu,  artistă română

Irina Dobrescu, artistă română


Într-o zi Cubuleț și-a dat seama că are nevoie de o fustă nouă, fiindcă s-a ciocnit de atât de multe ori de rama ușii, de peretele camerei, de masa din bucătărie, încât fusta ei cu model de romaniță s-a franjurat.

A fost nevoită să-și coase o fustă din fața de masă – în care semăna foarte mult cu o masă gata să fie aşternută – pentru a putea merge în oraș cu autobuzul, să cumpere material nou. Desigur pentru ea nici urcatul în autobuz nu era o sarcină ușoară, deoarece nu încăpea pe ușa oricăruia; a trebuit să aștepte autobuzul de la ora două, care avea ușa mai lată ca a celorlalte.
Dar și pe acela s-a înghesuit cu greu, pentru că era cam plin și chiar dacă era ceva loc între călători, nu era dimensionat pentru ea. Mai întâi a stat doar lângă ușă, dar când la stația următoare au urcat călători noi, a fost nevoită să se mute mai înăuntru. Pașii săi prudenți erau însoțiți de câteva mormăieli:
– Nu puteţi avea grijă? Nu vedeți că mă răsturnați?
– Auuu! Acum o să mi se învineţească coapsa!
– Dumneata ai avea nevoie de un microbus separat!
Cubuleț s-a înroșit ca racul și îşi cerea scuze necontenit. La urmă s-a oprit lângă o fetiță, care călătorea cu mama ei și strângea în mâini un miel de pluș alb.
– Mami, uite ce fustă frumoasă are tanti! E exact ca fața mea preferată de masă în carouri. Mamiii, să coasem și noi fustă din fața de masă.
– Fustă din față de masă? Nici n-am auzit de așa ceva până acum! – s-a mirat mămica fetiței – Ce idee bună!
Și a intrat în vorbă cu Cubuleț. Au avut o conversație plăcută despre șabloane și materiale textile, până când o căprioară a traversat drumul în fața autobuzului. Atunci șoferul a frânat brusc, și Cubuleț a devenit dintr-o dată obiectul de la care și-a primit numele în copilărie, s-a transformat în zar, și s-a rostogolit odată, apoi încă odată. În final s-a oprit împreună cu autobuzul, mai exact s-a așezat, fiindcă după cele două rostogoliri a ajuns să stea pe posterior. Desigur nu doar ea a căzut, ci și mulți alții, dar din fericire în afară de sperietură nimeni n-a pățit nimic, nici măcar căprioara.
Totuși s-a întâmplat ceva curios. În timp ce călătorii s-au ridicat, au fost atenți la un sunet ciudat, foșnitor-susurător. Sssssssssssssss. Ca și când cineva dă drumul aerului dintr-un balon, dar acest sunet era mult mai lung. Ca și cum am dezunfla o saltea de cauciuc pentru două persoane. Ce s-a întâmplat defapt? Cubuleț, în timp ce s-a rostogolit din cauza frânei, mai întâi a găurit bagajul unei fete tinere, apoi bagajul unui tânăr încruntat. Aceste bagaje erau speciale, mai ales că până atunci nimeni nu și-a dat seama că sunt acolo, nici măcar proprietarii nu știau ce cară. Erau bagaje diforme, transparente, dar aveau totuși greutate, nu puteau să fie ușoare, deoarece cum deveneau din ce în ce mai mici, tânăra și băiatul încruntat, dintr-o dată, ca și cum s-ar fi înțeles, au oftat adânc și au zâmbit.
– Acum nu se mai poate întâmpla nimic grav – a spus tânărul, care nici nu mai era atât de încruntat.
– Sunt în regulă așa cum sunt – a spus fata, încă tot tânără.
Iar fetița, care în tot acest timp a găsit oaia de pluș pe care l-a scăpat când șoferul a frânat, a ridicat și cele două bagaje ciudate, mai exact ceea ce a rămas din ele: două baloane uriașe plesnite.
– Spai-mă – a citit pe unul dintre ele. – Lip-să de în-cre-de-re în si-ne – a citit de pe celălalt.
Iar călătorii s-au uitat dintr-o dată la Cubuleț ca și cum ar fi făcut o minune, mulțumită exclusiv caracterului său cubic, pătrăţos, gras. Iar ea a decis ca, deși i-a plăcut foarte mult fusta ei cu model de romaniță, acum totuși își va lua un material frumos, în carouri.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: